• sebra
  • Sebra

    Equus burchelli chapmani
    Equus burchelli boehmi

    Klass: Däggdjur
    Ordning: Uddatåiga hovdjur
    Familj: Hästdjur
    Föda: Gräs, rötter, frukt
    Miljö: Savann
    Tillbaka

Här på Ystad djurpark har vi Chapmansebra och Grants sebra, som är underarter till Vanlig sebra (eller Stäppsebra). Sebran lever på grässlätter och savann i östra och södra Afrika. Djuren bildar vanligtvis mindre flockar, men under torrtiden kan man se tusentals individer tillsammans. Varje individ har sitt eget unika mönster och detta hjälper troligen djuren att känna igen varandra. De kan också ha betydelse för temperaturregleringen, och kanske genom att förvirra rovdjur och skrämma bort flugor!
Under parningstiden kan hingstar ha vilda slagsmål, medan ston ofta är vänliga mot varandra. Under parningstiden är hingstarna ganska bråkiga även med stona. Stona blir könsmogna vid ungefär två års ålder och får ett föl per år.

The Zebra (here Chapman zebra) lives in grassy areas and savannah in eastern and southern Africa. Zebras usually live in small groups, but herds of 1000 individuals can be seen during dry periods. The stripes (which are unique for each individual) probably help Zebras to recognise each other.