• Mara
  • Mara

    Dolichotis patagonum

    Klass: Däggdjur
    Ordning: Gnagare
    Familj: Marsvin
    Föda: Gräs
    Miljö: Grässtäpp
    Tillbaka

Maror finns på de torra gräs- och sandmarkerna i Patagonien i södra Argentina. Den huvudsakliga födan är gräs. Maror kan ses i stora grupper, men hanar och en honor bildar ändå par (monogami), vilket är ovanligt hos däggdjur. Även om varje par bara föder upp sina egna ungar kan flera par slå sig ihop och ha ”barnkoloni” i en gemensam lya. Hanen hjälper inte till direkt med vården av ungarna, men han har en viktig roll eftersom han håller utkik efter rovdjur. Skrämda maror kryper ner i lyan eller fly.
Maran är en uthållig löpare som kan springa 45 km/timmen under lång tid. Maran är närmast släkt med marsvin, fast i Sydamerika är maran den ekologiska motsvarigheten till våra harar, dvs ett mellanstort, betande däggdjur, som får hålla noggrann utkik efter rovdjur. Man kan ju fundera på vilka svenska djur som motsvarar tex. Kapybara, Muntjak och Elandantilop.

The Mara is closely related to the Guinea pig. Maras are found in Patagonia in South America, where they live in grassy, sandy plains. The animals can form large groups, but are nevertheless monogamous, which is uncommon among mammals.