Djurparkens fyra uppdrag

För att få hålla djur för offentlig förevisning och kalla sig för djurpark så måste man uppfylla de fyra nedanstående kriterierna. Detta är något som vi lägger stor vikt vid och vi försöker hela tiden förbättra oss inom dessa områden.

 • Information

  En viktig del av djurparkens verksamhet är naturligtvis att förmedla kunskap om djuren, deras miljö och beteenden, och om de hotas ute i världen. Under fliken "Djuren" kan du se vilka djur du kan träffa på Ystad Djurpark. Och när du är här på besök finns det massor av spännande fakta att läsa om djuren!
 • Undervisning

  Vi bedriver också undervisning på gymnasienivå inom Naturbruksprogrammet. Sammanlagt har Djurvårdareleverna undervisning på Ystad Djurpark under ett av sina tre gymnasieår. Undervisningen sker i samarbete med Österportskolan, Ystad Gymnasium. Denna utbildning har nu fått RIKSINTAG(!), så man kan söka hit från hela landet.

  Är du sugen på gymnasieutbildning för blivande Djurvårdare - Läs mer här>> Naturbruksprogrammet
 • Bevara hotade djur

  En annan viktig del i djurparkers arbete är att bevara hotade arter. På Ystad Djurpark har vi bl a Ringsvanslemurer som får ungar, och sedan 2005 deltar vi i projektet för återinförandet av Vit stork i Sverige. Ystad Djurpark deltar även i olika internationella kampanjer för att informera om hotade djur (2006: Noshörningar, 2007: Madagaskar, 2008: Grodor, 2009-10: Rovdjur, 2011-12 Människoapor, 2014: Pole to pole, 2015-16: Biodiversity is US).
 • Forskning

  Om det är möjligt skall djurparker även bedriva forskning. Vi har genomfört eget forskningsprojekt (finansierat av Djurskyddsmyndigheten) som undersökte hur smådäggdjur påverkas om de får större utrymme och intressantare miljö. Vi deltar också i olika projekt som drivs av Lunds universitet. Nu senast pågick en studie om djurs nostemperatur i förhållande till omgivningen. Läs mer om det forskningsprojektet här.